Welke steden in Nederland hebben een milieuzone?

  • Categorie: Milieu
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
milieuzone

Een aantal steden in Nederland hebben een milieuzone en nu is natuurlijk de grote vraag wat een milieuzone is en waar je op moet letten als je met de auto er naartoe gaat. En waar vind je deze milieuzones? In Nederland zijn er in totaal 15 gemeenten die milieuzones hebben ingevoerd. Waarom dat zo is en wat het precies is vertellen we in onze blog.

Schone lucht is van levensbelang

Door de toename van CO2 uitstoot kan de lucht ernstig vervuild raken. Vooral in steden is er vaak reden om actie te ondernemen, omdat het is bewezen dat mensen door de vervuilde lucht een jaar korter leven. Schone lucht is dus van levensbelang! Daarom zijn er een groot aantal gemeenten die milieuzones hebben ingevoerd. De milieuzone zorgt ervoor dat bepaalde auto’s en wagens het gebied niet in mogen.

Waar vind je de milieuzones?

Milieuzones vind je voor het merendeel in het zuiden, westen en het midden van Nederland. Steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Breda, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Delft hebben milieuzones ingevoerd. Veelal in het centrum van de stad is het niet toegestaan om met bepaalde auto’s en wagens te rijden. Dit zijn in de basis dieselauto’s die enorm veel CO2 uitstoten. Benzine auto’s mogen vaak nog wel naar binnen ondanks dat er per gemeente verschillende spelregels gelden. Zo heeft Amsterdam in de binnenstad ook een verbod op bepaalde brom- en snorfietsen en auto’s.

De verkeersregels

Aan een milieuzone zijn bepaalde spelregels verbonden en aan het begin van het gebied is het goed opletten op de verkeersborden die aangeven of je met bepaalde voertuigen of wel niet in het gebied mag rijden. Feitelijk is er onderscheid gemaakt in drie klassen. Zo is er een classificering voor personen- en bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen op diesel. Auto’s, bussen en bestelwagens worden geclassificeerd op hoe schoon ze zijn. Met andere woorden, hoe weinig CO2 ze uitstoten. Hoe hoger het cijfer des te schoner de wagen is. In bepaalde milieuzones mag je met een voertuig met een classificering 3 of 4 al naar binnen, maar soms moet je voldoen aan een classificering van 6 of hoger. Het bordje aan het begin van de zone geeft aan welke verkeersregels er gelden.

Heb je een sticker nodig?

Het is (nog) niet nodig om een sticker op je voorruit te plakken waarmee je aangeeft of je wagen aan de eisen voldoet. Dat is in andere landen, zoals Duitsland wel anders. Wanneer je naar de binnenstad van een Duitse stad gaat moet je een sticker achter de voorruit plakken. Te herkennen aan de grote cirkel met een zwart cijfer. Veelal zie je groene stickers met het cijfer 4. Veel Nederlanders rijden met deze sticker, omdat ze regelmatig Duitsland bezoeken. En dus ook verplicht zijn om de sticker te plaatsen. Het is niet ondenkbaar dat we in de toekomst ook in Nederland moeten stickeren.

Maakt de leeftijd van het voertuig iets uit?

Over het algemeen zijn nieuwe voertuigen een stuk schoner dan oudere voertuigen en zul je weinig problemen ervaren als je een milieuzone in één van de genoemde steden wilt bezoeken. Maar je kunt het altijd voor de zekerheid controleren op de website van de Rijksoverheid.