Handige tips en trucs waarmee je de auto iets vaker kunt laten staan

  • Categorie: Mobiliteit
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
mobiliteit

Wij zijn gek op onze auto’s. We doen niets liever dan de deur uitlopen en in de auto te stappen om naar het werk te rijden of om vrienden of familie te bezoeken. We gaan zelfs met de auto op vakantie of we doen er een boodschapje mee. Dat de auto het op één na populairste vervoersmiddel in Nederland is moge duidelijk zijn, maar het is natuurlijk wel veel beter voor het milieu om de auto iets vaker te laten staan. In onze blog geven wij handige tips en trucs over hoe je dat het beste kunt doen.

Heb ik de auto echt nodig?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen als je ergens naartoe wil is of je de auto wel echt nodig hebt. Ga je even naar de supermarkt verderop om een broodje te halen? Dan kun je dit ook lopend of met de fiets doen. Waarom zou je de auto pakken? Je staat er immers zo. Nu kan het nog een overweging zijn om de auto te pakken als het regent, maar je kunt ook prima een paraplu gebruiken om droog een boodschapje te doen. Als je een kar vol met drinken en andere zware boodschappen gaat halen is het wel weer logisch dat je even de auto meeneemt.

Op familiebezoek

Of je nu even op visite gaat bij vrienden of familieleden bezoekt. Ook dan kun je prima een ander vervoermiddel kiezen. Vooral als je vrienden en familie dicht in de buurt wonen. Waarom ga je niet met de benenwagen of met de fiets? En als dat net iets te ver is kun je ook de bus of de tram nemen. Dan spaar je alweer een duur en milieuvervuilend ritje met de auto uit.

Auto voor woon-werkverkeer

Veel mensen pakken de auto om naar het werk te gaan en de grote vraag is dan of het wel echt nodig is dat je elke dag naar kantoor gaat? Wanneer je het werk ook vanuit huis kunt doen is het verstandig om een dag of twee in de week vanuit huis te werken en de auto te laten staan. Als je werk op fietsafstand is kun je natuurlijk ook de fiets pakken. Of de bus of de metro als het regent. Zo kun je al flink wat ritjes uitsparen!

Dagje uit met het openbaar vervoer

Een dagje naar de Efteling of een ander leuk pretpark? Of gezellig naar de dierentuin? Dat kan prima met de trein en met de bus. Je hebt hier de auto helemaal niet voor nodig. Natuurlijk is het lekker dat je snel van deur tot deur rijdt, maar het kost een hoop geld als je het parkeergeld bij de brandstofkosten optelt. Terwijl je ook nog eens het milieu vervuilt. Met de trein of de bus sta je er net zo snel en je hoeft je ook geen zorgen te maken over overvolle parkeerplaatsen. Of files als je naar of van jouw bestemming rijdt.