Wat is milieuvriendelijker? De conventionele of de elektrische Cv-ketel?

  • Categorie: Duurzaamheid
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Het huis wordt doorgaans verwarmd met behulp van een Cv-ketel en de werking van deze ketel is vrij simpel. Een conventionele ketel verbrandt fossiele brandstoffen zoals gas om de water in de leidingen te kunnen verwarmen. Een elektrische Cv-ketel bevat verwarmingselementen die met behulp van elektriciteit opwarmen en het water in de leiding verwarmd. Dat is een vrij simpele uitleg over hoe de basisprincipes van een ketel werkt. Maar welke is nu beter voor het milieu? In onze blog vertellen we er meer over.

Elektrische Cv-ketel voor een beter milieu

De elektrische Cv-ketel is in vergelijking met de conventionele Cv-ketel het milieuvriendelijkst ondanks dat het afhankelijk is van een aantal factoren. Je hebt namelijk groene stroom nodig om echt van dat voordeel te kunnen profiteren. Grijze stroom is afkomstig van bio-, kolen- en kerncentrales en dit zijn niet de meest duurzame methoden om energie op te wekken. Energie afkomstig van windmolen- en zonnepanelenparken zijn dat wel. Ook als je zelf zonnepanelen op het dak installeert kun je zelf groene energie opwekken en gebruiken. Voor bijvoorbeeld de werking van een elektrische Cv-ketel.

De elektrische Cv-ketel is veiliger

Een ander groot voordeel van de elektrische Cv-ketel is dat deze een stuk veiliger is dan de conventionele ketel. Dat heeft ermee te maken dat er geen grondstoffen worden verbrand en dat er dus geen kans is op een koolmonoxidevergiftiging. Ook het brandgevaar is met een elektrische Cv-ketel een stuk kleiner. Dus op dit gebied geniet de elektrische variant ook de voorkeur. Zelfs als je geen gebruik maakt van groene stroom.

Conventionele Cv-ketel is duurder

Een andere belangrijke reden om na te denken over de elektrische Cv-ketel is vanwege het verbruik. En dan spreken we over de kosten voor het verbruik van gas. Zeker gezien de torenhoge gasprijzen kan het interessanter zijn om over te stappen op een elektrische Cv-ketel. Ondanks dat elektriciteit ook niet heel goedkoop is. In de basis verbruikt een elektrische ketel wel veel meer stroom om goed te kunnen werken, dus aan het einde van de streep kan het gelijkwaardig of zelfs duurder zijn dan wanneer je een ketel op gas gebruikt. Tenzij je zelf groene energie opwekt met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Andere methoden om milieuvriendelijk het huis te verwarmen

Andere methoden om milieubewust bezig te zijn is om sowieso het huis goed te isoleren, want met een goede isolatie hoef je minder te stoken en dus ook minder gas of elektriciteit te verbruiken en je kunt kiezen voor het installeren van een warmtepomp. Een warmtepomp maakt gebruik van duurzame energiebronnen, zoals lucht, grondwater en bodemwarmte om het water in de leidingen te kunnen verwarmen en zijn dus zeker een overweging waard. Ondanks dat warmtepompen nog niet krachtig genoeg zijn om grote oppervlakten en grotere huizen te verwarmen. Dan zou je als alternatief kunnen kiezen voor de combiketel waarmee je nog steeds gebruikt maakt van een Cv-ketel, maar wel veel minder energie verbruikt. Goed voor het milieu en de portemonnee dus!