Welke producten zijn het schadelijkst voor het milieu

  • Categorie: Voeding
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Je staat in de supermarkt en je bent milieubewust aan het shoppen. Je hebt netjes een lijstje gemaakt en je houdt je hier strikt aan. Je bent dus goed bezig terwijl je ook nog eens let op de herkomst van het product en of de boodschappen voorzien zijn van een keurmerk. Maar een hoop producten zijn nog steeds schadelijk voor het milieu. Wil jij weten welke eten- en drinkwaren dat zijn? Lees dan snel onze blog!

Rood vlees is slecht voor het milieu

Rood vlees is slecht voor het milieu en voert dan ook met stip het lijstje aan van de meest schadelijke producten voor het milieu. Het houden, voederen, voeren en verwerken van vee wordt tonnen CO2 uitgestoten en dat is enorm schadelijk voor het milieu. Denk aan al die vrachtwagens met het vee en de bestelwagens vol met verse vleeswaren die dagelijks van en naar slagerijen en supermarkten rijden. Moet je dan compleet afscheid nemen van rood vlees? Nee, want als je al één dag minder in de week vlees eet draag je bij aan een beter milieu.

Kaas is gezond, maar niet voor het milieu

Kaas is goed voor het lichaam, maar minder goed voor het milieu. Dat heeft ermee te maken dat de productie van kaas afhankelijk is van koeien en deze dieren stoten enorm veel methaangas uit. Dat bijdraagt aan klimaatveranderingen en de opwarming van de aarde. Dus minder kaas eten zorgt ervoor dat de uitstoot van methaangas minder wordt.

Chocoladerepen en andere lekkernijen

Chocoladerepen en andere lekkernijen van chocolade maken je gelukkig. Maar de pret is van korte duur als je weet hoe schadelijk chocolade voor het milieu is! Bij de productie en het transport van chocolade wordt enorm veel CO2 uitgestoten en dat heeft een negatief effect op het milieu. De chocolade industrie maakt zich ook schuldig aan ontbossing van het regenwoud en het uitstoten van broeikasgassen. Je kunt best chocolade aanschaffen, maar let er dan even op dat je fair trade chocolade koopt.

Tropische vruchten en andere exotische boodschappen

Producten die niet in Nederland worden gekweekt of geteeld zijn per definitie niet goed voor het milieu. Als voorbeeld nemen we de banaan. Die vaak in een ver oord wordt gekweekt. Voordat de volgroeide banaan in jouw fruitschaal belandt heeft hij al een wereldreis erop zitten. Waarbij enorm veel CO2 is uitgestoten. Dus tropische vruchten en andere boodschappen die uit verre landen komen kun je beter overslaan of gewoon minder vaak kopen als je milieubewust bezig wilt zijn.

Kopje koffie? Doe mij maar een fair trade bakkie!

Wist je dat bij de productie van een kilo koffie ongeveer 17 kilo aan CO2 uitgestoten? Daar wil je toch niet aan denken! Koffie is dus enorm schadelijk voor het milieu terwijl het grond waar koffie geteeld kan worden ook begint uit te putten. De vraag naar koffie blijft ook toenemen dat niet bijdraagt aan een verbetering van het milieu. Je kunt best wel koffie blijven drinken, maar let er dan even op dat je fair trade koffie aanschaft.