Met deze gedragsveranderingen zorg je voor een beter milieu

  • Categorie: Milieu
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
afval scheiden

Een beter milieu begint bij jezelf. Een slogan die je wel vaker leest en hoort en waar ook geen woord aan is gelogen. Want het begint ook echt bij jezelf. Je kunt altijd wel de vinger wijzen naar de fabrieken die overuren draaien en voor vervuiling zorgen of de buurman die niet netjes het afval scheidt. Maar je kunt zelf al enorm veel doen om een beter milieu te creëren. Sommige dingen doe je misschien al en hoef je niet te veranderen, maar er zijn misschien ook dingen die je wel anders kunt doen. In onze blog geven wij handige tips en trucs over hoe je met gedragsveranderingen voor een beter milieu zorgt.

Stoken en blijven stoken

We willen het lekker warm hebben. Zeker in de wintermaanden, maar het onnodig stoken kost niet alleen enorm veel geld, maar is ook niet goed voor het milieu. Zeker niet wanneer je een Cv-ketel hebt die op gas of stroom werkt. Deze energiebronnen worden in de basis niet milieuvriendelijk geproduceerd en door het blijven stoken draag je bij aan een enorme hoeveelheid CO2 uitstoot. Dus zet de verwarming gewoon iets lager of maak simpelweg minder gebruik van de verwarming als je het niet nodig hebt.

Eet wat minder vlees

In de media wordt veel aandacht gespendeerd aan minder vlees eten en veel mensen laten zich niet de les lezen over wat ze wel en niet mogen eten. Toch is het geen nutteloze campagne, want een dag minder vlees in de week levert al een enorm voordeel op. Door het minder consumeren van vlees wordt ook het veetransport en de verwerking van vlees minder. Met als voordeel minder CO2 uitstoot. En het is ook nog eens prettiger voor de dieren zelf die iets langer leven.

Heb je de auto altijd wel nodig?

Iets vaker de auto laten staan helpt ook mee aan een beter milieu. Je moet jezelf eigenlijk afvragen of je de auto echt nodig hebt als je op pad gaat. Kun je het niet met de fiets doen of pak een keer de trein of de bus. Door de auto minder te gebruiken wordt er ook minder CO2 uitgestoten en draag je direct bij aan een betere luchtkwaliteit en minder vervuiling. Dus een beter milieu!

Afval scheiden

Het is al jaren een gevecht. Het scheiden van afval. Je hebt verschillende afvalbakken voor of achter het huis staan en het is bijna een dagtaak om alles te scheiden. Maar het is wel voor een goed doel! Namelijk een beter milieu. Door het scheiden kunnen bepaalde materialen en bestanddelen gerecycled en opnieuw gebruikt worden. Denk aan plastic verpakkingen en flesjes. Wanneer je afval scheidt is het beter voor het milieu en je helpt ook nog eens mee om het grondstoffentekort op te lossen. Als een beter milieu geen goede reden is dan is het wel dat je straks zonder problemen de nieuwste iPhone of de nieuwste spelcomputer kunt kopen, want dit soort producten zijn nu slecht leverbaar door het grondstoffentekort.