Milieubewust eten, hoe doe je dat?

  • Categorie: Voeding
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Duurzaam eten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de gezondheid. Door gezond te eten kun je bijdragen aan een beter milieu. Maar hoe kun je milieubewust eten en ben je niet teveel tijd kwijt aan het ontdekken van welke voedingsmiddelen wel of niet goed zijn voor de gezondheid en het milieu? In onze blog geven we handige tips en trucs over hoe je milieubewust kunt eten.

Eet een dag minder vlees in de week

Ben jij een vleesliefhebber? Dan is het slim om een dag minder in de week vlees te eten. Door dit te doen draag je bij aan een beter milieu, want minder vleesconsumptie zorgt voor minder veetransport en vleesverwerking en dus ook minder CO2 uitstoot. Daarnaast is het ook goed voor je lichaam om een keertje het stukje vlees over te slaan. In plaats van vlees kun je bijvoorbeeld boontjes, linzen, ongezouten noten en eieren eten. Deze bevatten ook belangrijke voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam.

Kook op maat

Een volle pan met spaghetti en met spaghettisaus. Vaak koken mensen voor meerdere personen terwijl er maar twee mensen ervan hoeven te eten. Dan is het veel slimmer om de porties af te meten. Zo voorkom je namelijk voedselverspilling dat ook beter is voor het milieu. Vind je het lastig om op maat te koken? Dan kun je ook overgebleven voedsel bewaren en een andere dag weer opwarmen. Veel mensen doen dat bijvoorbeeld met soep. Meerdere porties worden ingevroren om op een later tijdstip weer op te eten.

Doe bewust boodschappen

Het advies is om altijd een lijstje te maken wanneer je boodschappen gaat doen. Zo weet je namelijk zeker dat je alleen de producten meeneemt die je ook nodig hebt. Vooral boodschappen doen op een lege maag zorgt ervoor dat je met meer en ook ongezonde producten thuiskomt. Daarnaast kun je ook bewust boodschappen doen door voor biologische producten en producten met keurmerken te kiezen. Dan help je indirect mee aan een beter milieu. Omdat gecertificeerde producten vaak duurzaam zijn geproduceerd.

Drink water, thee en koffie

Kraanwater, koffie en thee kun je het beste drinken als je milieubewust en gezond bezig wilt zijn. Frisdranken bevatten niet alleen ongezonde voedingsstoffen, maar worden in de regel ook niet duurzaam geproduceerd. Denk alleen al aan de plastic fles of het blikje waar de frisdrank in zit. Dat wordt vaak wel van gerecycled materiaal gemaakt, maar is nog niet veel beter voor het milieu. Maar ook het productieproces en het transport van deze frisdranken zijn vaak niet heel milieuvriendelijk. Dat geldt ook voor sappen en alcoholische dranken.

Kijk naar waar het product vandaan komt

Om het transport onder controle te houden is het belangrijk dat je kiest voor eet- en drinkwaren die lokaal zijn geproduceerd. Geïmporteerde eet- en drinkwaren worden met meerdere vervoersmiddelen van de fabriek tot aan jouw koelkast vervoerd en dat zorgt voor tonnen CO2 uitstoot. Door het aanschaffen van producten die in Nederland of zelfs lokaal zijn geproduceerd help je dus mee het transport te beperken.