Nieuwe auto kopen? Kies voor een auto met hybride of elektrische motor

  • Categorie: Mobiliteit
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
elektrische auto

Ga jij een nieuwe auto kopen of mag het leasecontract weer verlengd worden? Dan is nu het moment om goed na te denken over een hybride motor of een elektrische auto. Elektrisch rijden is simpelweg milieuvriendelijker en in de basis ook nog eens goedkoper dan wanneer je in een auto met een brandstofmotor rijdt. In onze blog geven wij meer informatie over elektrisch rijden en welke voordelen je hebt.

Het verschil tussen een hybride en elektrische motor

Er zit een groot verschil tussen een auto met een hybride of een elektrische motor. Een hybride auto heeft zowel een brandstofmotor als een elektrische motor. Wanneer de accu leeg is schakelt de auto over naar de brandstofmotor. Terwijl je brandstof verbruikt wordt de accu weer opgeladen en kun je delen of volgende ritten met de elektrische motor afleggen. Dit is al een stuk milieuvriendelijker, omdat je minder brandstof verbruikt dan bij een auto met een diesel- of benzinemotor. De elektrische motor is 100% elektrisch en rijdt dus alleen op stroom. Dit is de meest milieuvriendelijke oplossing.

Is elektrisch rijden niet duurder?

Ja en nee. In de regel zijn elektrische auto’s een stuk prijziger dan auto’s met een brandstofmotor. Het verschil tussen bijvoorbeeld de Opel Corsa en de Opel Corsa-e is al snel een slordige 10.000 euro! Maar wees je er wel van bewust dat elektrische auto’s qua functies en mogelijkheden een stuk uitgebreider zijn dan dezelfde uitvoeringen met een brandstofmotor en dat je enorm veel geld uitspaart op de brandstofkosten. Een liter benzine of diesel is qua bereik gelijk aan een kWh elektriciteit en het tarief van stroom ligt een stuk lager dan de prijs van een liter benzine of diesel. Helemaal als je zelf energie opwekt en de auto op een eigen terrein oplaadt.

Waarom hybride auto als tussenstap kiezen?

Elektrisch rijden heeft ook nadelen en het grootste nadeel is de actieradius van een EV. De gemiddelde EV kan 300 tot 500 kilometer rijden voordat de accu leeg is. In praktijk liggen deze afstanden een stuk lager, omdat weersomstandigheden, temperaturen en bandenspanning factoren zijn die de actieradius negatief kunnen beïnvloeden. Voor mensen die veel en lange afstanden rijden kan een elektrische auto dus nadelig zijn. Dan moet je onderweg bijladen bij peperdure laadstations terwijl je ook niet in één keer een rit kunt voltooien. Met een hybride motor kan dat wel, want wanneer de accu leeg is schakelt de auto over op de brandstofmotor.

Subsidies en bijtelling

Als je een elektrische auto wilt kopen is nu het moment om te schakelen, want je kunt nu nog profiteren van een lage bijtelling. Bij personenauto’s met een brandstofmotor is dit 22% terwijl dat bij EV nog 16% is. Natuurlijk is dit alleen interessant voor mensen die zakelijk leasen of een auto van de zaak rijden. Bij de aanschaf van een elektrische auto of met een private lease contract is er geen sprake van bijtelling. Daarnaast kun je nu nog profiteren van een aantal subsidies die gemeenten beschikbaar stellen als je een elektrische of hybride motor aanschaft. Ondanks dat er geen landelijke subsidies meer zijn.