Hoe onderhoud je de tuin op een milieuvriendelijke manier?

  • Categorie: Wonen
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Tuinieren is ontzettend leuk en je kunt er ook uren mee bezig zijn. Terwijl er ook mensen zijn die het liefst zo min mogelijk omkijken naar de tuin. Hoe dan ook is het belangrijk dat je de tuin op een milieuvriendelijk manier onderhoud. Maar hoe pak je zoiets aan? In onze blog geven wij handige tips hoe je de tuin op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier kunt onderhouden.

Bestrijdingsmiddelen met chemische stoffen

Onkruid bestrijden, groene aanslag verwijderen en andere zaken waarvoor je schoonmaakmiddelen nodig hebt. Het zijn allemaal activiteiten waarmee je flink wat schade aan het milieu kunt toebrengen. Vooral als je gebruik maakt van middelen die chemische stoffen bevatten. Daarnaast zijn deze middelen niet goed voor de gezondheid van je planten, dieren en voor jezelf! Laat bestrijdings- en schoonmaakmiddelen met chemische stoffen dus links liggen en gebruik natuurproducten om schoon te maken of ongedierte en onkruid te bestrijden.

Laat de natuur zijn gang gaan

Wil je tijd besparen en milieubewust bezig zijn? Dan doe je er slim aan om de natuur zijn gang te laten gaan. Bijen kunnen voor overlast zorgen, maar hebben evenals het ongedierte en vogels een functie. Laat ze dan ook lekker hun gang gaan en wring je niet in bochten om dit tegen te gaan. Ook planten en bomen die aan het Nederlandse klimaat gewend zijn kun je het beste laten groeien en verzorgen als dat nodig is. Je kunt ook een tuin vol planten met planten en bloemen die je mooi vindt, maar deze zorgen voor meer na- dan voordelen.

Regenton plaatsen

Als we de planten, bloemen en het gazon water moeten geven pakken we al snel de tuinslang en gebruiken we het kraanwater. Dat ten eerste niet goed is voor het groen, maar ook niet goed is voor het milieu. Je kunt veel beter regenwater opvangen in een regenton en dit water gebruik voor het bewateren van je groen in de tuin. Daarnaast zorgt een regenton ook voor een leuk effect in je tuin!

Vruchtbare grond verzorgen

Planten, bloemen en het gazon groeien gewoon het beste als er vruchtbare grond is. Het is dus goed om grond te mengen met compost en mest. Je kunt overigens ook heel eenvoudig zelf compost maken en gebruiken voor in de tuin. Dat kostenbesparend en milieuvriendelijk is. Daarnaast hoef je slechts één keer per jaar de grond te bemesten. Of in het geval van een gazon maximaal twee keer per jaar (in het voor- en in het najaar).

Deel tuingereedschap

Een grasmaaier, een heggenschaar of andere tuingereedschappen kun je het beste lenen en uitlenen in plaats van kopen. Door het delen van tuingereedschap met familie, vrienden en je buren hoeven er veel minder apparaten gebruikt te worden en dat helpt mee aan een beter milieu. Hoe minder apparaten er worden geproduceerd des te beter het voor het milieu is. Denk maar eens aan al die fabrieken en transportwagens die tonnen CO2 uitstoten om producten te kunnen produceren en te vervoeren.