Handige tips en trucs over hoe je milieubewust kunt winkelen

  • Categorie: Elektronica
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
winkelen

Milieubewust winkelen? Kan dat wel? Jazeker! Steeds meer mensen shoppen milieubewust en dat houdt in dat ze zoeken naar duurzame producten en ook veel beter nadenken voor ze een aankoop doen. Soms is het namelijk helemaal niet nodig om een nieuw product aan te schaffen en misschien is het dan ook slimmer om gewoon even te wachten. Of kijk even op een tweedehands website of het product dat je wilt niet door iemand wordt aangeboden.

Waarom zijn nieuwe producten niet milieuvriendelijk?

We consumeren enorm veel en zo veel dat zelfs de fabrikanten er niet tegenop kunnen werken. Hoe vaak kom je niet tot de ontdekking dat een gewild product uitverkocht is en een langere levertijd heeft? Dat heeft met allerlei factoren te maken en ook zeker met het feit dat de vraag te groot is. Daar is op zich niets mis mee, maar soms is het helemaal niet nodig om een nieuw product aan te schaffen. Natuurlijk is het leuk om met de nieuwste iPhone rond te wandelen, maar als je huidige telefoon het nog goed doet kun je ook gewoon even wachten totdat je toestel aan vervanging toe is. Hoe meer producten er worden geproduceerd des te minder milieuvriendelijk het is. Bij het produceren zijn grondstoffen en het transport nodig en dit zorgt voor tonnen CO2 uitstoot. Dat is niet goed voor het klimaat en het milieu.

Milieuvriendelijke producten

Nu kun je best shoppen en dan is het goed om te zoeken naar producten met keurmerken of die duurzaam zijn geproduceerd. De keurmerken geven vaak aan hoe milieuvriendelijk iets is geproduceerd terwijl biologische producten van nature al milieuvriendelijk zijn. Nu is het al een pluspunt dat veel winkels geen plastic tassen meer meegeven en verkopen, maar als je die kans hebt is het slim om het plastic tasje te weigeren. Dus neem zelf een tas van huis mee of draag het product zonder tas.

Lokaal winkelen

Je kunt ook milieubewust winkelen door lokaal te gaan shoppen. Als je een dagje erop uit wilt is het leuk om naar steden te reizen, maar door het vervoer draag je al bij een milieuvervuiling. Helemaal als je kiest voor het reizen met de auto. Blijf daarom lekker dichtbij huis en bezoek de winkelstraat of het winkelcentrum gewoon met de benenwagen of met de fiets. Dat is veel beter voor het milieu en het is nog gezond ook!

Milieubewust online shoppen

We winkelen steeds vaker op het internet en zelfs dan kun je milieubewust bezig zijn. Door bijvoorbeeld bij lokale webshops in plaats van buitenlandse webshops te bestellen. Hoe korter de reis van het product van het magazijn naar jouw voordeur is des te beter het voor het milieu is. Daarnaast kun je er ook op letten dat webshop duurzame verpakkingsmaterialen gebruiken en een beleid voeren waarbij er geen facturen en pakbonnen worden geprint. Een aantal bedrijven zeggen milieuvriendelijk te zijn, maar je wordt er niet blij van als er dan opeens een mooie gekleurde doos met allerlei opdrukken voor de stoep staat.