Hoe weet je zeker dat je zaken doet met een duurzaam bedrijf?

  • Categorie: Duurzaamheid
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
duurzaam bedrijf

Wij vinden het belangrijk om alleen zaken te doen met duurzame bedrijven. Bedrijven die er alles aan doen om milieuvriendelijk te produceren en milieubewust zaken te doen. Maar hoe weet je zeker dat je met duurzame bedrijven zaken doet en nog belangrijker, hoe weet je dat de claims die zij maken over duurzaam zaken doen ook kloppen? In onze blog vertellen we hier meer over en wij geven ook handige tips en trucs.

Controleer de claims die gedaan worden

“Wij zijn een groen bedrijf”. Dat is een mooie leus die bedrijven kunnen gebruiken en vervolgens zie je dat het personeel in diesel slurpende auto’s klanten bezoeken of naar huis rijden. Is dat duurzaam? Om de waarheid te ontdekken kun je wanneer je met deze partij zaken wilt doen kritische vragen stellen. Hoezo zijn ze een groen bedrijf en hoe zorgen ze ervoor dat ze milieuvriendelijk zaken doen. Misschien doen ze dat wel op bepaalde vlakken, alleen is dat veel minder zichtbaar.

Omgeving zegt veel over het bedrijf

Bezoek jij wel eens een bedrijf waar je zaken mee doet of zaken mee wilt doen? Een rondleiding door het pan kan al veel vertellen over hoe duurzaam een bedrijf is. Hoeveel apparaten staan er op bureaus en hoeveel van deze apparaten staan aangesloten? En liggen er stapels papieren op de bureaus van de medewerkers of staat er een gigantische kast vol met ringmappen en papierwerk? Dergelijke bedrijven zijn nu niet bepaald milieubewust bezig.

Werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden

Een duurzaam bedrijf investeert ook in goede werkomstandigheden en hanteert goede arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Wanneer je met een bedrijf zaken wilt doen kun je vragen of zij kunnen bewijzen dat ze hieraan voldoen. Personeel dat voor een minimumloon flink wat uren moeten maken is een bewijs dat het bij dergelijke bedrijven minder goed geregeld is en dat er weinig tot niets met het verduurzamen van de organisatie wordt gedaan.

Bedrijfspand zegt al veel over de duurzaamheid

Je gaat een bedrijf bezoeken waar je zaken mee wilt doen en je komt aanrijden bij het mooie kantoor- of bedrijfspand. Je kunt in één oogopslag al zien of het bedrijf milieubewust bezig is. Hangen er verlichte koeienletters aan de gevel? Dan spreken we toch wel over een flinke energieverspilling. En liggen er wel of geen zonnepanelen op het dak? Ook een indicator of een bedrijf investeert in het verduurzamen van een kantoorpand.

De groene vlaggen

Wanneer je zaken wilt doen met een bedrijf hoef je niet alleen te kijken naar de rode vlaggen, maar ook naar de groene vlaggen. Duurzame bedrijven investeren in duurzaam ondernemen. Dat kan door bijvoorbeeld een elektrisch wagenpark te hebben, zonnepanelen te gebruiken voor het opwekken van energie en papierloos te werken. Allemaal groene vlaggen die veel zeggen of een bedrijf duurzaam onderneemt of niet. En natuurlijk kun je er ook altijd naar vragen. Een ondernemer die duurzaam onderneemt kan het verhaal zo uit zijn mouw schudden en dat geeft veel vertrouwen.