Milieubewust met energie omgaan, koop en installeer slimme lampen

  • Categorie: Elektronica
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Je hebt vast en zeker wel eens iets gehoord of gelezen over slimme lampen en deze producten zijn veel belangrijker dan dat je denkt. Het is natuurlijk geweldig dat je slimme lampen op afstand en met behulp van een app op een smartphone kunt bedienen, maar dat is slechts een leuke bijkomstigheid. De slimme lamp heeft namelijk als primaire functie om kosten op de energierekening te besparen. Hoe dat werkt en waarom je door de aanschaf en installatie van slimme verlichting milieubewust bezig bent, vertellen wij je in onze blog.

Wat is een slimme lamp?

We vertellen even in het kort wat slimme verlichting precies is. Slimme verlichting zijn zowel lichtbronnen als complete armaturen die je met het internet kunt verbinden. Er zijn lampen die je via Wi-Fi via het thuisnetwerk kunt verbinden en er zijn producten die je met Bluetooth kunt koppelen aan een smartphone of een tablet. In beide situaties kun je met behulp van een app op een smartphone of een tablet de verlichting bedienen en instellen. Je kunt de sterkte aanpassen, de warmte van het witte licht aanpassen of afhankelijk van de lichtbron de lamp in een bepaalde kleur laten schijnen en je kunt ook tijdschema’s instellen. Daarnaast zijn slimme lampen ook te combineren met andere handige producten, zoals bewegingssensoren.

De Wi-Fi lamp

De Wi-Fi lamp kun je draadloos met het thuisnetwerk verbinden en in de regel heb je hier een zogenaamde hub voor nodig. De hub sluit je met een netwerkkabel aan op de router en de lampen kun je één voor één aan de hub koppelen. Allemaal via de bijbehorende app. Vervolgens kun je de lampen bedienen en configureren. Een groot voordeel van Wi-Fi lampen is dat je een behoorlijk aantal lampen en andere handige producten met de hub kunt verbinden. In tegenstelling tot de Bluetooth lamp, want dan ben je in de regel beperkt tot maximaal 10 lampen of producten die je met een draadloos device kunt verbinden.

Besparen op energie met tijdschema’s

Een handige functie van slimme lampen is dat je tijdschema’s kunt instellen. Zo kun je lampen alleen op bepaalde tijdstippen laten branden wanneer er licht nodig is. Je hoeft niet meer na te denken of je lampen aan of uit moet zetten en zelfs als je de deur uitgaat weet je zeker dat de lampen op een bepaald tijdstip in- of uitschakelen. Door goede tijdschema’s in te stellen branden lampen niet meer onnodig en kun je dus op de energiekosten besparen. De slimme lamp is sowieso veel energiezuiniger dan de conventionele gloeilamp of halogeenlamp, omdat het Led-verlichting is.

Combineren met bewegingssensoren

Heb je iemand binnen het huishouden die vaak vergeet het licht uit te doen in een bepaalde kamer? Dan zou je de slimme lamp ook kunnen combineren met een bewegingssensor. Op basis van beweging activeert een lamp en wanneer er geen beweging meer plaatsvindt gaat de lamp automatisch weer uit. Zo kun je voorkomen dat lampen in bepaalde kamers (zoals een douche, keuken of een toilet) onnodig blijven branden en voor hogere energiekosten zorgen.