Hoe weet je zeker dat je een duurzaam product aanschaft?

  • Categorie: Elektronica
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

We willen graag duurzame producten aanschaffen, want deze zijn goed voor mens, dier en het milieu. Tijdens je zoektocht naar een nieuwe broek, een shirt en zelfs elektronica producten of de boodschappen zoek je naar belangrijke aanwijzers die aangeven dat een product duurzaam is. Maar hoe weet je zeker dat je een duurzaam product koopt? In onze blog vertellen we hier meer over en we geven ook nog eens een aantal handige tips en trucs.

Wat is duurzaam?

Duurzaam houdt in dat producten milieu- en/of diervriendelijk zijn geproduceerd en/of grondstoffen bevatten die biologisch zijn. Maar ook verpakkingsmaterialen en het transport kan duurzaam zijn of milieuvriendelijk zijn uitgevoerd. De grote vraag is natuurlijk of een product dat je koopt ook echt duurzaam is. En of de beloftes van een fabrikant of winkel ook echt waar zijn. Een grote webshop kan wel roepen dat ze milieubewust pakjes versturen, maar de bedrukte en gekleurde doos die de volgende dag voor de deur staat bewijst dat niet!

Keurmerken en labels

Nu kun je op zoek gaan naar keurmerken en labels, zoals het EU Ecolabel. Er zijn zoveel labels en keurmerken dat je simpelweg niet meer weet of het een erkend keurmerk is of dat de ontwerpafdeling van een merk of fabrikant zelf creatief met photoshop is geweest. Toch kun je hier wel onderscheid in maken, want keurmerken, labels en leuzen die niet gespecificeerd zijn mogen als twijfelachtig worden gezien. Als voorbeeld nemen we een t-shirt. Dan is de boodschap “samen op weg naar een duurzame samenleving” die in het label geprint staat veel onduidelijker dan de boodschap “dit shirt is gemaakt van 100% biologisch katoen”. Overigens kun je ook de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal controleren als je zeker wilt weten of een keurmerk erkend is of niet.

Duurzaam made in Taiwan

Waar je ook op kunt letten is de herkomst van een product. Controleer de elektronica producten in huis maar eens. Op ruim 80% van alle apparaten staat “made in Taiwan”. Is het dan wel een duurzaam product? Natuurlijk investeren bedrijven en fabrikanten steeds meer geld in milieuvriendelijke producten. Van gerecyclede materialen voor het product zelf tot aan gerecycled karton voor de doos waar een product in zit. Maar we moeten ook eerlijk zijn. Een reis van Taiwan naar Nederland is niet milieuvriendelijk. Een product wordt door meerdere vervoersmiddelen vervoerd en dat resulteert in een enorme hoeveelheid CO2 uitstoot. Je kunt er dus voor kiezen om producten aan te schaffen die lokaal of dichterbij huis zijn geproduceerd. Dan kun je wel spreken over een duurzamer product.

Geloof niet alles wat er wordt gezegd

Een bedrijf doet er alles aan om milieuvriendelijk te produceren, te verpakken en te vervoeren, maar niet iedereen is hier vol mee bezig. Terwijl bedrijven wel vaak roepen dat ze duurzaam zijn. Geloof niet alles wat er wordt gezegd en controleer of ze de waarheid spreken. Dit kun je doen door tijdens de koop belangrijke vragen te stellen en om de documentatie goed door te lezen. Zo kom je meer te weten over het productieproces en kun je veel beter beoordelen of je te maken hebt met een duurzame aankoop.