Waarom het isoleren van de woning bijdraagt aan een beter milieu

  • Categorie: Wonen
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Het isoleren van de woning is een goede zet als je jouw huis wilt verduurzamen. Naast het feit dat isoleren een kostenbesparend effect heeft is het ook nog eens veel beter voor het milieu. Nu vraag je jezelf af waarom dat zo is. In onze blog vertellen wij er dan ook meer over.

Wat moet je isoleren?

Het isoleren van het huis is een grote klus, want met alleen het plaatsen van dubbelglas of het isoleren van een spouwmuur is vaak niet voldoende om de woning als een goed geïsoleerd huis te bestempelen. Vrijwel overal waar kieren en gaten zijn en waar dus lucht kan ontsnappen, moet worden aangepakt. Je kunt profiteren van dubbelglas, maar als het kozijn van een raam dat je kunt openzetten niet goed geïsoleerd is, heb je nog steeds last van warmte die kan ontsnappen. Je kunt dan ook het beste een checklist maken van de zaken die je moet beetpakken. Denk aan de voor- en achterdeur, ramen en kozijnen, vloeren en muren.

Waarom is isoleren goed voor het milieu?

Door het isoleren van je woning kan warme lucht moeilijk ontsnappen. Met als gevolg dat je ook minder hoeft te stoken. En minder stoken betekent weer minder gas- en stroomverbruik. Dat resulteert in minder CO2 uitstoot en dus een beter milieu. Het is het welbekende domino effect. En een beter milieu is lang het niet enige voordeel dat je hebt wanneer je ervoor kiest om je woning te isoleren of te laten isoleren.

Zelf of laten doen?

Als je het isoleren van je woning laat doen moet je flink de portemonnee trekken. Laten we het niet mooier maken dan het is. Maar je kunt de investering prima terugverdienen, omdat je uiteindelijk flink wat euro’s bespaart op de energierekening. Als je een beetje handig bent kun je zelf aan de slag gaan met het aanbrengen van de benodigde isolatiematerialen, maar je kunt het altijd beter overlaten aan een professional. Een expert weet immers waar die mee bezig is en weet ook welke materialen benodigd zijn om het huis deskundig te isoleren. Het is dan wel belangrijk om verschillende offertes op te vragen en experts met elkaar te vergelijken. Hier kun je ook nog wel een aantal euro’s mee besparen.

Nog meer voordelen van isoleren

Isoleren heeft meer voordelen dan alleen bijdragen aan een beter milieu, want je profiteert van de blijvende warmte in huis en je hoeft dus veel minder te stoken. Dat uiteindelijk ook een flinke euro oplevert. Je bespaart immers op het verbruik en dat ga je gezien de huidige energieprijzen merken. Een ander voordeel is dat het verduurzamen van je woning ervoor zorgt dat de waarde van het huis stijgt. Nieuwe huiseigenaren kopen veel liever een verduurzaamd huis dan een woning waar nog veel aan gedaan moet worden. En het laatste voordeel heeft betrekking op de subsidies die je bij de overheid kunt aanvragen voor het verduurzamen van je huis. Zo kun je de investering al iets aantrekkelijker maken.