Wat zeggen energielabels op apparaten over hoe milieuvriendelijk ze zijn?

  • Categorie: Elektronica
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
energielabel

Het energielabel op apparaten heeft meerdere functies. Voor de meeste consumenten is het belangrijk om naar dit label te kijken, omdat het aangeeft of het apparaat dat ze willen kopen veel of weinig energie verbruikt. Een apparaat dat weinig of minder energie verbruikt is natuurlijk veel aantrekkelijker voor de portemonnee, maar het zorgt ook nog eens voor een beter milieu! In onze blog vertellen we meer over energielabels en hoe je zeker weet dat het apparaat ook milieuvriendelijk is.

De energielabels

De energielabels tref je aan op verschillende soorten producten die iets te maken hebben met energieverbruik. Dat kan een televisie, computer, laptop, wasmachine en waterkoker zijn. Feitelijk moeten alle producten waar een stekker aan vastzit zijn voorzien van een energielabel. Zodat je als consument weet hoe energiezuinig een product wel of niet is. De energielabel heeft altijd dezelfde uitstraling, maar de info die erop staat kan afwijken. In de basis zijn er energielabels van A tot en met G. A staat natuurlijk voor een energiezuinig apparaat terwijl een product met een energielabel G meer energie verbruikt.

Energielabel A, A+ en A++

Je loopt ook producten tegen het lijf met een energielabel A, A+ en A++. Alledrie de labels zeggen dat het product energiezuinig is, maar er zitten wel verschillen in. Logischerwijs geeft de + en ++ aan dat het product nog minder energie verbruikt dan de variant met een energielabel A. De + staat voor ongeveer 10% minder verbruik. Dus bij een product met een energielabel A is het verbruik 100 terwijl dat bij de variant met A+ 90 en bij A++ 80 is.

Nog steeds veel apparaten met een energielabel B tot en met G

Er worden nog altijd veel apparaten met een energielabel B tot en met G geproduceerd en dat is vrij logisch. Een apparaat moet namelijk aan een aantal richtlijnen voldoen om een energielabel A of beter te verdienen en bij sommige producten is het simpelweg niet mogelijk om nog minder energie te verbruiken. Vooral bij televisies kom je weinig tot geen energielabels A tegen, omdat een televisie nu eenmaal veel energie verbruikt. Dat wil niet zeggen dat een gloednieuwe LED-televisie niet veel energiezuiniger is dan de oude LCD-televisie die je nu op of in de kast hebt staan.

Waarom zijn producten met een energielabel milieuvriendelijk?

Het energielabel vertelt dus meer over het energieverbruik van het product en producten met een energielabel A of hoger zijn ook een stuk milieuvriendelijker dan producten met een energielabel B tot en met G. Logisch, want ze verbruiken minder energie. En minder energie verbruiken is beter voor het milieu. Het is het welbekende domino effect. Een nieuwe koelkast met energielabel A verbruikt tot 3 keer minder elektriciteit dan je vorige koelkast. Dit levert dus een flinke kostenbesparing op en het is beter voor het milieu, omdat je minder stroom hoeft te gebruiken. Daarom is het ook belangrijk om eens in de zoveel jaar te kijken naar welke apparaten eventueel vervangen zouden kunnen worden door nieuwe producten. Die dus niet alleen energiezuiniger, maar ook nog eens beter voor het milieu zijn.