De beste alternatieven voor producten met palmolie

  • Categorie: Voeding
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
palmolie

Wist je dat ongeveer 35% van alle gebruikte plantaardige oliën wereldwijd palmolie is? Palmolie is een belangrijke olie die enorm veelzijdig is en in veel producten wordt verwerkt. Ruim 60% van alle samengestelde producten in de supermarkt bevatten palmolie en dat heeft dus ook een effect op het milieu. Er moet immers voldoende palmolie geproduceerd worden. Palmolie dat niet duurzaam is geproduceerd heeft dus ook een negatief effect op het milieu en het ecosysteem! In onze blog vertellen we welke alternatieven je kunt kopen en gebruiken.

Waar komt palmolie vandaan?

Palmolie is afkomstig van de oranjekleurige vruchten van de oliepalm. Ruim 80% van de palmolie is afkomstig uit Maleisië en Indonesië en er worden miljoenen hectare regenwoud gekapt om plaats te maken voor oliepalmplantages. Door het enorme dagelijkse verbruik van miljarden mensen ter wereld helpen wij dus allemaal een handje mee aan een slechter milieu en een slechter wordend klimaat. De ontbossing zorgt niet alleen voor drastische klimaatveranderingen, maar tijdens het ontbossen en het aanleggen van de plantages worden er ook tonnen CO2 uitgestoten.

Producten zonder palmolie kopen

Met deze wetenschap heb je het goede voornemen om geen producten met palmolie meer aan te schaffen, maar dan kun je net zo goed helemaal niet meer eten of drinken. Of zeep voor onder de douche en make-up aanschaffen. In vrijwel alle producten is palmolie aanwezig. Palmolie zorgt er bijvoorbeeld voor dat chocolade minder snel smelt en dat koekjes lekker knapperig blijven. Je kunt wel kiezen voor producten die duurzaam geproduceerde palmolie of producten die andere oliën, zoals sojaolie of zonnebloemolie bevatten.

Kokos-, soja, en zonnebloemolie

Zijn producten met kokos-, soja- en zonnebloemolie goede alternatieven op producten die palmolie bevatten? In de regel zeggen wij volmondig ‘ja’, maar ook hier loop je het risico dat de oliën niet duurzaam zijn geproduceerd. Met andere woorden, je verplaatst het probleem door het aanschaffen van deze alternatieven. Ook bij de productie van deze oliën kunnen we te maken hebben met bedreigde diersoorten die worden gedood en ontbossing op grote schaal. En dan nog maar te zwijgen over de ernstige vervuilingen die optreden.

De RSPO standaard

Er is inmiddels een standaard genaamd de RSPO. De RSPO heeft een aantal principes en criteria waar duurzame palmolie aan zou moeten voldoen. Zoals betere werkomstandigheden voor de werknemers die in de plantages werken en dat de productie van palmolie niet tot ontbossing van het regenwoud leidt. Inmiddels is een groot deel van de palmolie RSPO-gecertificeerd en dus een stuk milieuvriendelijker dan palmolie die het certificaat niet heeft. In Nederland zijn ongeveer 90% van de producten RSPO gecertificeerd. Te herkennen aan het RSPO-keurmerk dat op de verpakking van de producten aanwezig is. Ontbreekt het keurmerk? Dan heb je te maken met een product dat niet met duurzame palmolie is geproduceerd.

Een beter milieu begint bij jezelf

Het vermijden van palmolie is een haast onmogelijke opgave terwijl het overstappen op producten die met andere plantaardige oliën zijn geproduceerd het probleem niet oplossen. Je kunt wel op het RSPO-keurmerk letten en alleen producten aanschaffen die gecertificeerd zijn. Zo weet je zeker dat je producten aanschaft die duurzaam geproduceerde palmolie bevatten.