Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakproducten voor in huis

  • Categorie: Schoonmaak
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
schoonmaak

Ons huis schoonmaken is niet alleen een pittige klus, maar het is ook niet fijn om met allerlei chemische middelen in aanraking te komen. Oké, het ruikt misschien wel lekker en bacteriën krijgen geen schijn van kans om zich te vermenigvuldigen en om in leven te blijven, maar het is ook niet goed voor jouw eigen gezondheid. Terwijl deze producten vaak ook niet milieuvriendelijk zijn. Daarom vertellen we in onze blog voor welke milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen je het beste kunt kiezen.

Hoe herken je milieuvriendelijke schoonmaakproducten?

Milieuvriendelijke schoonmaakproducten bestaan grotendeels of geheel uit ingrediënten die biologisch afbreekbaar en ook niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Er zijn inmiddels een groot aantal fabrikanten die duurzame schoonmaakproducten fabriceren en deze verpakking in gerecycled plastic. Gerecycled plastic is nog steeds niet milieuvriendelijk, maar milieuvriendelijker dan verpakkingen van conventioneel plastic. De meest eenvoudige manier om milieuvriendelijke producten te herkennen is aan het EU Ecolabel. Met dit label zijn de producten gecertificeerd en dus ook 100% milieuvriendelijk.

De goedkoopste manier om je huis milieubewust schoon te maken

De meest goedkope manier om je huis milieubewust schoon te maken is om gewoon een beetje huishoudsoda te mengen met lauw of warm water. Met dit goedje kun je al de ergste vlekken verwijderen, ontsmetten en zelfs hardnekkige vlekken en schimmels verwijderen. Het is ook niet schadelijk voor het milieu en de gezondheid. Ondanks dat je het niet kunt eten terwijl baking soda (dat voor zowel bakken als schoonmaken wordt gebruikt) wel eetbaar is. Een bus huishoudsoda kost vaak niet meer dan een euro.

Gebruik schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is ook een milieuvriendelijk natuurproduct dat je prima kunt gebruiken voor het schoonmaken van je huis. Vooral voor het ontkalken van een badkamer, toilet of een keuken is schoonmaakazijn perfect. Je kunt zelfs een afvoer ermee ontstoppen. Een nadeel is dat schoonmaakazijn wel een vieze lucht kan produceren. Dus het is verstandig om te luchten terwijl je met het middel schoonmaakt.

Hoe goed werken natuurproducten?

Schoonmaakmiddelen die met natuurproducten en mineralen zijn geproduceerd maken net zo goed schoon als schoonmaakmiddelen met chemische samenstellingen. Ze zijn ook nog eens biologisch afbreekbaar en beter voor het milieu. De grondstoffen die gebruikt worden zijn vaak ecologisch gekweekt of geproduceerd en fabrikanten van deze producten kopen deze bestanddelen vaak lokaal of dichtbij huis in. Daarmee wordt transport tot een minimum beperkt en dat voorkomt weer meer CO2 uitstoot. Wat beter is voor het milieu. Een ander groot pluspunt is dat producten met natuurlijk bestanddelen ook niet of minder schadelijk zijn voor de gezondheid.

Welke merken focussen zich op het maken van milieuvriendelijke schoonmaakproducten?

Er zijn een aantal merken die zich focussen op het maken en produceren van milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Deze producten bevatten ook altijd het EU Ecolabel-keurmerk en bevatten geen of nauwelijks chemische stoffen. De merken die hier het beste in scoren zijn in willekeurige volgorde Seventh Generation, Frosch, Blue Wonder, Seepje, Ecover, Marcel’s Green Soap, Werfzeep, Zeeplokaal en Klok. Deze producten zijn zowel online als bij (lokale) super- en bouwmarkten verkrijgbaar.