Waarom het vervangen van oude elektronica producten beter voor het milieu is

  • Categorie: Elektronica
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

We zijn allemaal op zoek naar methoden om verstandiger met het milieu om te gaan. We kunnen immers enorm veel doen om milieubewust te leven. Door bijvoorbeeld minder vlees te eten, afval te scheiden en onze woningen te verduurzamen. Ook het vervangen van oude elektronica producten is beter voor het milieu. Maar waarom is dat zo? In onze blog vertellen we waarom je oude apparaten, zoals een televisie, wasmachine of koelkast het beste kunt vervangen.

Maar hij doet het nog!

Je hoort het wel vaker! Mensen die apparaten niet willen vervangen, omdat ze nog goed werken. Het is natuurlijk niet logisch om een goed werkend apparaat te vervangen, maar het heeft wel degelijk een functie. Buiten het feit om dat je een apparaat met de nieuwste technologie en snufjes kunt gebruiken, heb je ook een product dat een stuk milieuvriendelijker is! En nu vraag je jezelf af hoe een nieuw product een steentje kan bijdragen aan een beter milieu.

Minder energieverbruik

Nieuwe apparaten verbruiken doorgaans veel minder energie dan oudere apparaten. Met dus het voordeel dat je minder energie verbruikt. En wanneer je minder energie verbruikt is dat ook beter voor het milieu. De besparing die je doet zorgt er ook voor dat je de investering in een nieuw apparaat weer een handomdraai hebt terugverdiend. Terwijl je dus ook nog eens milieubewust bezig bent! Een ander groot pluspunt is dat nieuwe producten onder een streng toeziend oog duurzamer worden geproduceerd.

Wat doe je met oude apparaten?

Oude apparaten moeten natuurlijk wel een bestemming krijgen en je mag deze niet bij het grof vuil neerzetten of weggooien. Deze moet je laten ophalen of zelf naar een afvalstation brengen. Daar worden oude apparaten deskundig gedemonteerd en de verschillende materialen worden gescheiden afgevoerd. Werkt je apparaat nog goed? Dan kun je er wellicht ook iemand blij mee maken of je kunt het product zelfs verkopen op een tweedehands website. Of afgeven bij een kringloopwinkel.

Hoe weet je zeker dat je een energiezuinig apparaat koopt?

Nu wil je natuurlijk weten hoe je zeker weet dat je een energiezuinig apparaat koopt als je een televisie, koelkast of wasmachine gaat vervangen, maar dat is vrij eenvoudig. Tegenwoordig zijn alle apparaten en producten voorzien van een energielabel. Met de letters A tot en met G. De kleuren verklappen het al een beetje, maar een apparaat met een energielabel A is veel zuiniger en milieuvriendelijker dan een product met een energielabel G. Energielabels A+ en A++ zijn nog energiezuiniger dan producten met het energielabel A.

Hoe weet je zeker dat jouw huidige apparaten teveel energie verbruiken?

Nu kun je met een tegen een zekerheid grenzende waarschijnlijkheid wel aannemen dat jouw oude apparaten meer energie slurpen dan nodig is, maar je kunt het ook heel eenvoudig controleren. Vooral als je een slimme meter hebt. Zo kun je precies zien welke apparaten energie verbruiken als je deze aanzet. Zodra je ziet dat deze teveel energie verbruiken en feitelijk voor jouw torenhoge energierekening zorgen, kun je overwegen om ze te vervangen.