Waarom een warmtepomp installeren beter voor het milieu is

  • Categorie: Duurzaamheid
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker
warmtepomp

Je hebt vast en zeker wel eens iets gehoord over de warmtepomp en weet je ook dat de warmtepomp meer is dan een kostenbesparende oplossing? Het is namelijk ook nog eens goed voor het milieu als je er één installeert! Terwijl het ook nog eens veiliger is. Maar is een warmtepomp een verstandige keuze en waar moet je op letten als je er één aanschaft? In onze blog vertellen we er meer over.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp installeer je om het huis op een verantwoorde manier te verwarmen en je hebt dus nog slechts beperkt of helemaal geen Cv-ketel meer nodig. Een warmtepomp werkt op het principe van verdampen en condenseren. Er wordt lucht van buiten onttrokken en langs een koelmiddel gevoerd om dit te laten koken. De compressor in een warmtepomp zorgt ervoor dat het water in een hoge druk wordt rondgepompt. De condensor zorgt er uiteindelijk voor dat de warme lucht vrijkomt en dat de woning verwarmd kan worden. Nadelen zijn dat je voor grotere oppervlakten en woningen nog altijd een Cv-ketel (conventioneel, hybride of elektrisch) nodig hebt en dat je bij het installeren van een warmtepomp zowel binnen als buiten ruimte moet maken voor de binnen- en buitenunit.

Je kunt van het gas!

Met een warmtepomp kun je geheel of voor een deel afscheid nemen van het verbruik van gas. De fossiele brandstof die gebruikt wordt om een Cv-ketel zijn werk te laten doen. Minder of geen gasverbruik zorgt uiteindelijk voor minder CO2 uitstoot en dat is natuurlijk veel beter voor het milieu. Een warmtepomp gebruikt duurzame energiebronnen, zoals bodemwarmte, lucht en grondwater. Omdat een warmtepomp geen fossiele brandstoffen verbrandt loop je ook veel minder risico op bijvoorbeeld koolmonoxidevergiftiging. Dat natuurlijk ook een uitstekende reden is om een warmtepomp aan te schaffen.

Verschillende soorten

Voordat je een warmtepomp koopt is het goed om te weten dat er verschillende soorten verkrijgbaar zijn. De all-electric is de meest bekende en werkt op elektriciteit. Daarnaast is de hybride warmtepomp een interessant product, omdat deze samenwerkt met een Cv-ketel. Je kunt ook nog kiezen voor warmtepompen die met behulp van de buitenlucht verwarmen of voor producten die bodemwarmte of grondwater als warmtebronnen gebruiken. Of je kunt ook voor een warmtepomp kiezen die op ventilatielucht werkt. Houdt er rekening mee dat een warmtepomp die op bodemwarmte of grondwater werkt lastiger te plaatsen zijn en je hebt in de regel ook een vergunning nodig om in de grond te mogen boren.

ISDE-subsidie aanvragen

Je kunt voor het aanschaffen en installeren van een warmtepomp subsidie aanvragen. Deze subsidie wordt door de overheid beschikbaar gesteld aan huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunnen zowel bedrijven als particulieren een subsidie aanvragen. Je moet dan wel alle benodigde documentatie kunnen overhandigen. De subsidies variëren per apparaat tussen de € 500,- en € 12.000,-. Dus het is zeker de moeite waard om een subsidie aan te vragen!