Waarom het kopen en eten van witte eieren beter is voor het milieu

  • Categorie: Voeding
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Witte eieren worden gelegd door kippen in een legbatterij. Althans, dat denken veel mensen. En hier zit ook een kern van waarheid in, want vroeger was de witte ei een ei afkomstig van kippen in een legbatterij en bruine eieren waren afkomstig van de scharrelkip. Zo konden consumenten veel beter zien waar het ei vandaan kwam. Het bruine ei is altijd duurder geweest, omdat een bruin ei dus op een veel diervriendelijkere manier wordt vergaard. Maar is dat nog wel zo?

Het maak niet meer uit

Feitelijk maakt het tegenwoordig niets meer uit of je een wit of bruin ei koopt, want je kunt ervan uitgaan dat deze allemaal op een diervriendelijke manier zijn vergaard. Mede te danken aan het feit dat legbatterijen in Nederland verboden zijn. Toch zijn bruine eieren nog steeds duurder, maar niet voedzamer dan het witte ei. Puur door de gedachten dat het kopen van bruine eieren een verantwoorde keuze is. Consumenten hebben nog steeds de voorkeur voor een bruin ei. Dat ook nog eens geassocieerd wordt met andere gezonde producten, zoals bruin brood en bruine rijst.

De kleur van het ei

De kleur van het ei wordt echt bepaald door het kippenras. Kippen met witte lellen achter de snavel produceren in de regel witte eieren en kippen met rode lellen leggen bruine eieren. Zo simpel is het eigenlijk. Het ligt er dus maar net aan welk kippenras de veehouder heeft rondlopen. Het heeft feitelijk niets meer te maken met of een kip vrij mag rondlopen of niet.

Witte eieren zijn milieuvriendelijker

Op het gebied van diervriendelijkheid en voedingswaarden heeft geen enkel ei een voorkeur. Een wit of bruin ei maakt geen verschil, maar er zit wel een groot verschil in hoe milieuvriendelijk het ei is. Hierin heeft het witte ei de voorkeur, want deze eieren zijn een stuk milieuvriendelijker dan bruine eieren. Nu vraag je jezelf af hoe dat komt en daar is een logische reden voor.

Kippenras leeft langer en produceert meer eieren

Kippen met witte lellen eten minder, leven langer en produceren dus ook meer eieren. Nu heeft dit geen direct vervolg op het milieu, maar door het consumeren van minder voedsel en de langere levensduur is er minder transport nodig en dus ook minder CO2 uitstoot aanwezig. Gezien het feit eieren op grote schaal worden gekocht en geconsumeerd, kunnen we flinke stappen zetten als we allemaal witte in plaats van bruine eieren zouden kopen en eten.

Cijfercode speelt nog een rol

De kleur maakt dus niets meer uit, maar de cijfercode van het ei wel. De cijfercode geeft aan of je te maken hebt met een biologisch ei, vrije-uitloop ei, scharrelei of rondeelei of koloniehuisvesting ei. Deze codes lopen van 0 tot en met 3. Waarbij 0 de cijfercode is waarbij het welzijn van het dier het hoogst in het vaandel staat bij de veehouders. Met de aanschaf van witte eieren met cijfercode maak je dus niet alleen een verantwoorde, maar ook een milieubewuste keuze!