Milieubewust energie opwekken, plaats zonnepanelen op het dak

  • Categorie: Energie
  • 23 augustus 2022
  • Geschreven door: René Dekker

We hebben allemaal elektriciteit nodig. Onze apparaten in huis hebben stroom nodig en zonder stroom kunnen we geen eten koel bewaren, de was doen, televisie kijken of zelfs het huis niet verwarmen. Op jaarbasis verbruiken we enorm veel energie. Dat ten eerste niet goed is voor de portemonnee en al helemaal niet goed is voor het milieu. Zeker wanneer het om grijze elektriciteit betreft. In onze blog vertellen we meer over hoe je milieubewust energie kunt opwekken door zonnepanelen op het dak te plaatsen.

Wat is grijze stroom?

Grijze elektriciteit (of grijze stroom) is stroom dat afkomstig is van de energieleverancier en geproduceerd is met behulp van kolen- en kerncentrales. Energie dat met behulp van zonnepanelen en windmolens is opgewerkt is groene energie. Dit is een stuk milieuvriendelijker. Ondanks dat groene stroom wel duurder is. Dat heeft te maken met het feit dat energiemaatschappij fors investeren in het aanleggen van duurzame oplossing om groene energie op te wekken. Zoals zonnepanelenparken en windmolenparken.

Eigen energie opwekken

Je kunt een steentje bijdragen door zelf zonnepanelen op het dag neer te leggen. Het is een pittige investering, maar wel eentje die je binnen 7 tot 9 jaar kunt terugverdienen terwijl zonnepanelen een hoop voordelen bieden. Je wekt niet alleen jouw eigen energie op, maar je kunt energie ook tegen vergoeding terugleveren aan de energiemaatschappij en je kunt gebruik maken van subsidies om de investering te bekostigen. De overheid steunt initiatieven van huiseigenaren om het huis te verduurzamen.

Btw terugvorderen

Je kunt bijvoorbeeld de btw terugvorderen als je jezelf als ondernemer bij de KvK registreert. Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je de 21% btw terugvorderen en dat scheelt al een slok op een borrel. Je hebt overigens de registratie ook nodig als je tegen een vergoeding energie wilt terugleveren aan de energiemaatschappij. Jouw elektriciteit wordt dan opgeslagen en gedistribueerd naar andere klanten van de energieleverancier.

Subsidies

Landelijke subsidies voor het installeren van zonnepanelen worden nagenoeg niet meer gegeven, maar gemeenten hebben vaak nog wel potjes om mensen die willen verduurzamen te steunen. Het is dus goed om dit met de gemeente waar je woont te bespreken. Je moet ze sowieso even spreken over het feit of je wel zonnepanelen kunt en mag plaatsen en of je wellicht nog een vergunning hiervoor nodig hebt.

Vergelijken en bestellen

Wanneer je zonnepanelen kan, mag en wil installeren is het goed om goed te vergelijken. Er zijn enorm veel aanbieders, maar je moet goed kijken naar welke zonnepanelen er worden aangeboden, welke extra service er wordt geleverd en waar het totaalplaatje dan op uitkomt. Tijdens het vergelijken zul je zien dat de prijzen nogal uiteenlopen. Alsmede dat bepaalde aanbieders wel de installatie verzorgen terwijl anderen dat niet doen. Het kan dus geen kwaad om dit extra goed te controleren en om de afspraken over de levering en installatie zwart op wit te zetten. Dan weet je zeker dat je straks kunt genieten van goede zonnepanelen en van de elektriciteit die je zelf hebt opgewekt.